Tips för att flyga med Ryanair

När vi flög till Budapest så testade vi Ryanair för första gången. Jag tyckte att det fungerade bra. Man kan få väldigt billiga biljetter när man väljer dem, dock måste man se upp och inte hamna i fällor som gör att det helt plötsligt inte alls blir lika billigt längre. Det är ju det och irriterande reklam ombord som de lever på. Jag läste på en hel del innan och tänkte sammanställa och dela med mig av några tips som jag lärde mig av det.

Planen eller säkerheten är det inget fel på, det är bara servicen. Eller brist på kanske man ska säga. Till längre resor hade jag inte valt dem men när det gäller korta resor inom Europa så lägger jag hellre pengarna på något finare hotell eller något annat på plats. Gäller bara några få timmar och då kan jag leva utan gratis dricka ombord.

20130123_100850

Här är mina tips:

1. Jämför priser och boka bara när de har specialerbjudanden. Ibland är det inte så mycket billigare så det är värt att kolla det först. Det blir allra billigast om man bokar när de har specialerbjudanden eller kör kampanjer så håll ett öga på det när ni känner er resesugna.

2. Packa lätt. När man reser med dem så ingår det bara ett handbagage per person. Om man vill checka in en väska så kostar det ibland mer än själva biljetten. Men vi hade verkligen inga problem med att få i våra saker i varsin väska, dessutom var det SÅ skönt att inte ha mycket packning med sig. Spädbarn under två år får inget eget bagage, dock får de utan kostnad ha med sig en sittvagn. Den får man ha ända fram till man går på planet och den står och väntar sen när man kommit av. Väldigt smidigt!

3. Tryck ner handväskan. När man flyger med andra bolag så har man ju i normala fall både ett handbagage och sin handväska. Här är de verkligen hårda på att det bara är en väska som gäller. Så handväskan får man trycka ner i sitt bagage och man får inte ha något extra i händerna.

4. Var noga med vikt. Varje handbagage får väga max 10 kg. Går man över det måste man betala extra för varje kilo. Det är inte heller tillåtet att dela på bagage. Även om man är två personer så kan man inte ta en väska på 20 kg istället för två separata.

5. Var noga med mått. Handbagaget får vara max 55 x 40 x 20 cm. Så mät det först! De har en liten ställning där väskan måste gå in. Annars får den inte följa med eller så får man betala 50 EUR mot att den ställs i planets bagageutrymme. Känns som en onödig utgift.

6. Checka in online. Det är jättelätt så glöm inte det. Kostar runt 600 kr extra att checka in på flygplatsen. Man ska skriva ut sina boardingkort och ha dem med sig. Kan göra det från 15 dagar till 4 h innan planets avgång så gör det även för hemresan.

7. Kom i tid. Man måste vara där minst 40 minuter innan planet går. Kom inte för sent! Har hört skräckhistorier om folk som kommit 39 minuter innan men som inte blivit insläppta. De är stenhårda.

8. Köp inte en massa tillägg. När man bokar biljetterna måste man tacka nej till typ 10 sidor innan man kommer till själva bekräftelsesidan. Fall inte för det. Jag tyckte personligen att det var onödigt att köpa bestämda platser eller prioriterad ombordstigning. Åker man offseason så är inte planet fullt ändå. På både dit och hemresan fick vi raden för oss själva (3 platser) så vi kunde använda det tredje sätet till jackor och för extra space. Men annars är det väl bara att stå ut, det är väl inte så farligt. Köp inte svindyr mat ombord men det säger väl sig självt.

Det var allt. Happy flying!

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s